Kongre Hakkında

Değerli Bilim İnsanları/Katılımcılar,

Ulusal Çay Kongresi, “Bölgesel Kalkınma Odaklı Misyon Farklılaşması ve İhtisaslaşma” programı kapsamında Çay İhtisas Üniversitesi olan Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi ev sahipliğinde Çay İhtisaslaşma Koordinatörlüğü tarafından 21-23 Mayıs 2024 tarihleri arasında çayın başkenti Rize’de düzenlenecektir.

Yetiştiriciliğinin yapıldığı diğer ülkelerde olduğu gibi Türkiye’de de üreticisi için önemli bir gelir kaynağı olan çay, aynı zamanda Doğu Karadeniz Bölgesi’nin yüksek eğimli ve engebeli arazilerinin ekonomiye kazandırılmasına fırsat veren, ekonomide yeni katma değerler oluşturma potansiyeli yüksek, bölge halkının ve üreticilerin hayatlarını sosyal, ekonomik ve çevresel boyutta önemli derecede etkileyen değerli ve stratejik bir tarımsal üründür.

Dünyada gelişen eğilimleri yakından takip etmesi, üniversitelerin içinde bulundukları bölgenin sorunlarıyla ilgilenmesi ve topluma her açıdan yol gösterici olması ilkesinden hareket eden üniversitemiz, çayın başkenti olan Rize’de de bulunması vesilesi ile çay konusunda ana aktör rolünü üstlenmiş ve bu kapsamda da yürüttüğü çalışmalara ulusal çay kongresini de eklemiştir.

Böylece, çay ihtisas üniversitesi misyonu ile, bölgemize önemli bir katma değer sağlayan çayın marka değerini artıracak çalışmalar yaparak, bahçeden bardağa kadar olan süreçlerde yapılan çalışmaları birlikte değerlendirmek ve çay tarımının sürdürülebilirliğini ve daha uzun süre insanımıza hizmet etmesini sağlamak Ulusal Çay Kongremizin düzenlenme amaçlarından biri olmuştur.

Uluslararası çay ticaretinde daha fazla yer alabilmek, katma değerli ürünler oluşturarak dünya piyasasında rekabet edebilecek bir konuma gelebilmek için ürün kalitesinin yükseltilmesi büyük önem taşımaktadır. Kaliteli kuru çay üretebilmek içinde özellikle asıl hammadde kaynağını oluşturan çay bitkisinin kalitesini iyileştirici tedbirlerin alınması gerekmektedir. Türkiye’nin çay ihracatının arttırılmasında, öncelikle kaliteyi arttırıcı ve maliyeti düşürmeye yönelik önlemlerin alınması ve uygulamaya konulması, standartlara uygun yaş çay alımı, kuru çay üretiminin yapılması ve pazarlanması için Ar-Ge çalışmalarına önem verilmesi gerekmektedir.

Bu amaçlar doğrultusunda, çay sektörünün zayıf yönlerini güçlendirecek, tehditleri fırsata dönüştürecek stratejilere yönelik; eğitim, çay tarımı, çay ıslahı, çayda gıda ve işleme teknolojileri, kuru çay üretimi, pazarlama ve markalaşma, çaydan katma değere sahip alternatif ürünlerin geliştirilmesi, çay üretiminde enerji, makine, mekanizasyon ve altyapı geliştirme, çay turizmi, çay tarihi ve kültürüne  yönelik kongre konuları oluşturulmuştur. Bu sürecin başarısı, çok boyutlu yapısı nedeniyle ilgili tüm paydaşların ilgisi ve etkili iş birliği ile doğrudan ilişkilidir

Yükseköğretim Kurulunun da “bir birlikte çalışma projesi’’ olarak nitelendirdiği ihtisaslaşma kapsamında düzenlediğimiz kongremize göstereceğiniz ilgi, katkı ve katılım için sizlere teşekkür eder Türk Çayının Yüzüncü Yılında ve Dünya Çay Gününde sizleri üniversitemizde ağırlamaktan mutluluk duyarız.
Kongre Düzenleme Kurulu
 
Kongre konularımız için tıklayınız.